VOLYM

 
 


BILDER SOM BERÖR
Fotomuseet Bildens Hus i Sundsvall
27 aug - 29 sept 2005

De fotoutställningar som produceras och/eller visas av Fotomuseet Bildens Hus i Sundsvall håller alltid en anmärkningsvärd hög klass och väcker numera ett berättigat stort intresse hos publiken.

Bildens Hus arrangerade tidigare i höst en fotofestival med utställningar, föreläsare, seminarier osv. Studenter vid MittUniversitetets bildjournalistutbildning, gymnasiets och folkhögskolornas fotolinjer och en intresserad allmänhet fick då möjlighet att ta del av inspirerande bilder och
möta lika inspirerande föreläsare.

Ännu kan vi få ta del av några av de utställningar som var basen i fotofestivalen. Två stora och tre mindre utställningar finns fortfarande kvar.


Först Real/Unreal, utställningen med fotografier av Hasse Persson, som numera är curator på HasselbladCenter i Göteborg och medlem i World Press Photos styrelse.

Hans utställning som fyller varje vrå av de stora utställningshallarna i Bildens hus visar ett märkligt USA genom fyra decennier. Många av bilderna fanns redan med i början på 70-talet i hans bok Amerikabilder, vilken lär komma i nytryck inom kort. Andra bilder på utställningen ligger närmare vår egen obegripliga tid.



De här två svartvita badbilderna av Hasse Persson, från Coney Island, New York 1974, är fyllda av kusliga undertexter för en nutida läsare. Det kan vara meningsfullt att ställa dem mot några till synes banalt enkla bilder av Mindangas Kavallanskas med artisknamnet Mikas, från Litauen, född 1974.

De bilderna är fyllda av helt andra innebörder. Perssons och Mikas bilder är som motpoler i en värld i snabb förändring.

Förundrade får vi möta dessa nakna ansikten, dessa klara uttryck bortom det
västerländska badlivets vansinne.

Mikas lilla utställning finns att se i f d Berners lokaler, där också en liten utställning om ”USSR under kriget” kämpar om uppmärksamheten med utställningen Bilder som förändrat Sverige – Expressens Bästa under 60 år.


Foto: Jens Assur

I en bildberättelse som producerats av Jakob Forsell får vi möta motiv från efterkrigstiden. Här får vi återse många av de bilder som haft den märkliga förmågan att skilja ut sig i den strida strömmen av pressbilder, leva kvar och bli något av tidstecken.

Kanske de här bilderna inte har "förändrat världen", men många skildrar det som i sig förändrat våra liv, som bilden med blommorna och blodet från mordet på Olof Palme.

Många av utställningens bilder har i varje fall medverkat till att förändra vårt sätt att se, våra möjligheter att förstå och vår vilja att kämpa vidare. Den kraften kan pressbilder ha, när de är som bäst.

Jens Assurs skrämmande bild fick, om jag inte minns fel, honom själv att stanna upp och fundera över vad han som krigsfotograf egentligen bidrog till i denna värld. Sedan den tiden har Jens Assur förändrat sitt bildberättande mot mera riktade avsikter, mot en djupare förståelse av ”den andre”, den som lika väl kunde ha varit jag.


Med den lilla fotohyllningen i Bildens Hus foajé till 100-åringen, filosofen J P Sartre, kan vi väva samman intrycken från det enorma bildutbud, som Bildens Hus-utställningarna ger. Den lille mannen strävar på, som om det ändå fanns ett hopp.

Det är uppmuntrande att se hur sundsvallspubliken gärna kommer till dessa utställlningar och att man numera tycks se Bildens Hus som en självklarhet i kommunens kulturliv.

Torgny Åström